Autot

Tilaa syöte syöte Autot
Syötteen kokonainen osoite. 1 tunti 1 min sitten

BYD Tang kasvattaa kiinalaisten sähköautoinnostusta, ja miksei tämä kelpaisi Suomeenkin?

09.12.2018 - 20:54

Kiinalaisen BYD:n nimi tulee sanoista Build Your Dream eli rakenna unelmasi. Sitä yhtiö on tehnyt varsin hyvällä menestyksellä. BYD toteuttaa erinomaisesti Kiinan hallinnon toivetta uuden energian autojen myynnistä, sillä yli kolmasosa sen tämän vuoden myynnistä kuuluu tuohon sektoriin.

Vaikka rekisteröinnit ovat Kiinassa kääntyneet syyskuusta alkaen laskuun, on BYD kasvattanut koko ajan myyntiään. Yksi suosioon nousseista malleista on huhtikuussa Pekingin autonäyttelyssä esitelty toisen sukupolven Tang.

Nyt autosta on esitelty uusi sähkömoottorilla varustettu Tang EV600, jossa mallimerkinnän numero kertoo toimintamatkan. Sähköauto tulee polttomoottorisen ja lataushybridin rinnalle ja sen ajoakun energiasisältö on 82,8 kWh. Valmistajan optimistista lupausta todennäköisempi toimintamatka on viidensadan kilometrin luokkaa.

Tässäkään sähköautossa ei tarvitse tinkiä suorituskyvystä. Nelivetoisessa Tang EV600:ssa on kaksi sähkömoottoria, joiden yhteisteho on 360 kilowattia. Se riittää kiihdyttämään auton nollasta sataan 4,4 sekunnissa. Hyviin lukuihin kuuluu myös puolen tunnin pikalatausaika.

BYD Tang EV600:n saa Kiinassa 5- tai 7-paikkaisena, ja sen hinnat alkavat kotimaassaan 34 500 eurosta. Kalleimmankin version saa alle 48 000 eurolla.

Aston Martin Zagato Shooting Brake on yksi viime aikojen kauneimmista autoista

09.12.2018 - 20:18

Lokakuussa 2017 eli reilu vuosi sitten Aston Martin ilmoitti, että Zagato Shooting Brake liittyy Vanquish Zagato perheeseen. Sen jälkeen erikoisesta automallista ei ole kuultu yhtään mitään. Löytämämme kuvat antavat aavistuksen siitä, että auton esittely olisi vihdoin tulossa. Nyt paljastui ensimmäistä kertaa auton sisustus.

Kuvia matkustamosta on valitettavasti vain yksi, mutta se on julkaisemisen arvoinen. Kaiken kattaa ruskea nahka, ja etuistuinten takana korimalli pääsee todella oikeuksiinsa. Tavaratilakin on verhoiltu nahalla, ja siellä on lisäksi hiilikuituvahvistuksia. Panoraamalasikaton muoto poikkeaa melkoisesti normaalista.

Vuosi sitten Aston Martin vahvisti, että Vanquish Zagaton ja Vanquish Volante Zagaton tapaan myös Shooting Brakea valmistetaan vain 99 kappaletta. Perheen harvinaisimmaksi jää Speedster, joita tehdään 28 kappaletta. Perustana kaikissa on Vanquish S, jonka 5,9-litraisen V12-moottorin 441 kilowattia varmistavat riittävän suorituskyvyn.

Aston Martin ei vieläkään kerro, milloin Zagato Shooting Braken valmistus alkaa, joten asiakkaat joutuvat edelleen odottamaan tilauksiaan.

Porsche Cayman ralliauto saattaa muuttua koemallista todeksi – Levittäkää sanaa!

09.12.2018 - 19:43

Kerroimme neljä kuukautta sitten Porschen hauskasta Cayman GT4 Rallye Conceptista, jonka se esitteli elokuussa Saksan MM-rallin yhteydessä. Tuolloin puhuttiin vain projektista, jolla haluttiin lisätä mielenkiintoa Caymania kohtaan. Nyt Porsche Motorsportin johtaja Frank-Steffen Walliser on ilmoittanut, että auto voidaan ottaa tuotantoon.

Asiassa on vain yksi mutta, vai pitäisikö sanoa ehto. Tarvitaan sata tilausta, ennen kuin projektille näytetään vihreää valoa. Toisin sanoen nyt vain sana kiertämään, ja kaikki vakavasti ralliautoilua harrastavat voivat jättää tilauksen Auto Carreralle.

Mikäli määrä saadaan täyteen, kaikki autot tulevat olemaan yksityistalleilla. Porschella ei nimittäin ole pienintäkään aikomusta perustaa omaa rallitallia. Edes Dakariin tai vastaaviin aavikkokilpailuihin saksalaisvalmistaja ei tulevaisuudessa ole enää osallistumassa.

Porschelle Cayman GT4 Rallye Conceptin esiintyminen elokuussa ADAC Rallye Deutschlandissa oli valtava menestys. Walliserin mukaan peräti viisi WRC-sarjan huippukuljettajaa olisi halunnut kokeilla autoa. Takavetoinen auto on ajettavuudeltaan vanhan hyvän ajan ralliauto, ja sen ääni on voimakas.

Ralliauto perustuu rata-ajoon tarkoitettuun Cayman GT4 Clubsportiin, johon on lisätty pohjapanssarit ja muut erikoistaipaleilla tarvittavat varusteet. Taka-akselin etupuolelle sijoitettu 3,8-litrainen bokserikuutonen kehittää 283 kilowattia, jotka välitetään taka-akselille kaksoiskytkinvaihteiston kautta. Katumalli kiihtyy nollasta sataan 4,4 sekunnissa ja ralliversion pitäisi olla tuota nopeampi.

Ei kai poliisille voi soittaa torvea – Poliisin peräkärry kuitenkin lähestyi uhkaavasti…

09.12.2018 - 14:08

Kilpa-ajotaustainen autotoimittaja Robert Koistinen kertoo Oho!-kolumnissaan toimittaja- ja kilpa-autoilijauransa kömmähdyksistä, joita ei ole aikaisemmin julkaistu.

***

Olin tullut Tahkovuorelle pitämään ajokoulua silloisen kollegani Jarmo Sukavan kanssa. Jarmo oli entinen kilpa-autoilija kuten minäkin. Elettiin 1990-luvun puoliväliä. Minä ja Jarmo koulutimme oppilaita järven jäällä, johon oli aurattu erilaisia ratoja.

Koulutuspäivä ei ollut ylipitkä. Se oli kuitenkin niin pitkä, että sen aikana oli lounastettava. Keskeytimme ajot puoliltapäivin ja lähdimme lounaalle. Se oli ainoa hetki, kun pääsin itse ajamaan – muutoin istuin aina pelkääjän paikalla.

Otin kyytiini neljä oppilasta, ja ajoimme järveltä hotellille. Aioin ajaa suoraan ravintolan pääovelle. Vaan senpä edessä seisoi poliisiauto. Ja auton perässä oli umpikärry. En tohtinut ohittaa yhdistelmää, vaan pysäköin kiltisti sen taakse.

Juuri kun oppilaani alkoivat nousta autosta, poliisiperäkärryn valot syttyivät. En niinkään huolestunut vielä ajovaloista, mutta sitten syttyivät peruutusvalot.

Törmäykset saattaa arvata usein ennalta, mutta vasta pari sekuntia ennen rysähdystä. Kuulin jo pamahduksen mielessäni. Ääni ei tulisi olemaan raahaavan nirskuva vaan ennemminkin lyhyt räjähdysmäinen tömähdys. En voinut estää sitä, sillä oppilaat olivat juuri poistumassa autosta enkä siksi voinut peruuttaa. Eikä minun käytöstavoillani soiteta torvea virkavallalle.

Toisaalta tiesin, ettei kolarista tulisi kovin dramaattista. Vauhtia oli ehkä viisi kilometriä tunnissa. Totuus oli kuitenkin se, että kolaroin poliisin kanssa.

Kun ennustamani tömähdys oli tapahtunut, molemmat poliisit tulivat äkkiä autostaan. Myös minä hyppäsin ulos omastani. Autoa peruuttanut kuljettaja alkoi oitis selittää, ettei hän ollut nähnyt mitään. En uskaltanut edes leikilläni sanoa, että jos ette näe mitään, ei pidä ainakaan peruuttaa.

Lue aiemmat Oho!-kolumnit:

Kaikki varoittivat meitä siitä, että venenäyttelyyn ei kannata tulla veneellä

Kokeilin hypätä motocross-pyörällä ”kukkulalta toiselle”

Otin vähän vauhtia peruuttaessani ulos pesulasta

Luulin turboletkun irronneen ja hidastin vauhtiani – Kun huomasin oikean ongelman, taisin päästää pari rumaa sanaa

Ajoimme talvitestissä auton ojaan niin, että lunta oli ikkunan alareunaan asti – Pois pääsy ei ollut ihan helppoa

Minulle lennätettiin uudet renkaat Göteborgista asti – Ensimmäisessä kaarteessa kävi ikävästi

Painoin vieraassa autossa istuinsäätökatkaisinta – Istuin alkoi liikkua minua kohti, eikä mikään pysäyttänyt sitä…

Musta salkkuni teki katoamistempun – Siellä olivat ainoat versiot koeajojutusta, asuntoautojutusta…

Päätimme kuvata auton ajamisen matalan joen yli – En ihan ajatellut asiaa loppuun saakka

Hävisin nolosti vetoni – Ohikulkijat ihmettelivät, miksi viisi miestä istuu paikallaan huuruisessa autossa

Tällainen oli pahin ulosajoni – Jarrut pamahtivat 200 km/h nopeudessa, ja auto muuttui hulluksi gaselliksi

Ajoimme umpikärry perässämme peilijäässä olevaan alamäkeen, ja yhdistelmä muuttui ”käärmeeksi” – ”Mitenkähän yhdistelmän saisi vakaaksi?”

Olimme harhailleet liikenteessä eksyneenä jo kaksi tuntia – Heitin peliin ainoan osaamani ranskankielisen lauseen

499 euron Volvo sammui kahdensadan metrin ajon jälkeen – Myyjä tuli kysymään hyväntuulisesti: ”Oliko hyvä ajaa?”

Avasimme kalliin avo-Bentleyn katon, ja sieltä kuului erittäin pahaenteinen ääni

Tullivirkailija pyysi avaamaan pakettiautomme takaovet, ja hänen ensireaktionsa oli: ”Mamma mia!”

Etsimme oikeaa hotellihuonetta – suihkusta tuli ulos höyrypilven ympäröimä nuori nainen

Olin saanut Ladan kiihdytettyä 170 km/h nopeuteen – Juuri silloin kaasu juuttui kiinni, ja kiihdytys vain jatkui

Ajoin järven jäällä olevaan jättilätäkköön 150 km/h – Pitkään aikaan en nähnyt yhtään mitään

Saab-Valmetin toimitusjohtaja antoi minulle ”rekvisiitta-avaimet” – mutta kenelle ne kuuluivat?

Harjoittelin vähän kahdella renkaalla ajamista autolla – Jälkiä korjattiin muutama tunti

Jos vuonna 1988 olisi ollut älypuhelimia, tämä sähläilymme olisi varmasti ollut viraalihitti

TM:n testilabrassa oli kaksi poikkeuksellisen kallista autoa – joten tietysti onnistuin kolaroimaan juuri ne

Kun ajoin Porschella motarilla 300 km/h, takapenkiltä kuului suoraa huutoa – Seuraavana päivänä siitä kirjoitti iltapäivälehti

Tullivirkailija löysi salkustani yhdet alushousut, sukat ja pussillisen kolikoita – Hänellä heräsi nopeasti kysymys

Noudatin nopeusrajoituksia liiankin tunnollisesti – Seuraavaksi olin poliisin ruumiintarkastuksessa kuin mikäkin gangsteri

”Morsian” pitää aina pestä ennen palautusta – Tässä kohtaa taksikuskimme höristi korviaan

Näin sain lempinimekseni Fågel-Robbe – puusta löytyi merkkejä yli kahden metrin korkeudesta

Autoni ei noussut ylämäkeen, joten päätin peruuttaa ja ottaa vauhtia. Huono idea

Menin varhain aamulla lentokentällä kahville – äkkiä minut valtasi olo, että jotain tärkeää puuttuu

Testiauto meni romuksi jo ennen testin alkua – palasia lenteli 20 metrin päähän

”Just let it burn”, minulle sanottiin driftingautossa – ilmassa leijaili huolestuttavan paljon savua

Meille alkoi tulla kiire lentokentälle – ja sitten huomasimme ajavamme väärään suuntaan Juutinrauman siltaa

Ajoin komeasti testiradalta ulos metsään – seuraavaksi kolarointiin liittyi kuvauskopteri

Lukitsin itseni vessaan, mutta keksin pomminvarman keinon päästä sieltä ulos

Olin myöhästyä lentokoneesta, koska sinne oli vaikea saada vietyä stilettiä

Autotestin jälkeen vuorossa oli 2 tunnin lepohetki hotellissa – mutta se muuttuikin tulipalon sammutukseksi

Jäimme talvitestissä kiinni television varastamisesta – eräänä iltana vastaanotosta tuli puhelu

Kaikki meni pieleen – Palautimme testiauton maahantuojalle osittain muovipussissa

Näinkin voi käydä: Jäähdyttelykierroksella testiauton ohjaamossa syntyi nyrkkitappelu

Talvitestissä avautui mahdollisuus käydä hiihtämässä, mutta tämän enemmän pieleen voitelu ei olisi voinut mennä

Insinöörit vertasivat kierrosaikojani oikeaan kilpakuskiin, ja paperit olivat pudota lattialle

Edessä oli niin vaatimattoman näköinen hyppyri, että siitä teki mieli hypätä – huono idea

Autotestin kaikki muistiinpanot olivat iPadin muistissa – ja sitten se mystisesti katosi

Nostin Suzukin kahdelle renkaalle unkarilaisella testiradalla – ”Onko siitä pakko kirjoittaa?”

Suzuki Ignis kaatui väistökokeessa, mutta tehtaan omalla testiradalla meitä odotti jotain vielä oudompaa

Käänsin väistökokeessa kiikkerältä tuntuvan Suzuki Ignisin rattia – seuraavaksi menimme katon kautta ympäri

Corvetten jarruun tuli mystinen vika – mekaanikolla oli vaikeuksia pidätellä nauruaan

Pimeydessä meitä odotti renkaita, betonia ja akselinpaloja – Luojan kiitos ettei ajettu täysiä!

Lainasimme salaa työkaverin sanelukonetta testiajoon, ja seuraukset olivat kohtalokkaat

Kaksi TM:n toimittajaa lähti päiväksi testaamaan autoja – saimme aikaiseksi vain valokuvan toimittajan pakaroista

Rengassavua ja järkyttyneitä ilmeitä – ”Sladi” meni vähän pitkäksi

Fiat Abarthilla törmääminen turvakaiteeseen tuli toimitukselle yllättävän kalliiksi

Vaarallinen nokkakolari oli rengastestissä enemmän kuin lähellä

Tein rallikilpailussa täydessä vauhdissa rajun käännöksen – ja sitten näin yleisön ilmeet

Eksyin Puolassa Kris Meeken ralliautolla – ja pian vasemmalla näkyi iso linna

Ajattelin yllättää Hondan insinöörit 360 asteen käännöksellä, mutta en ottanut huomioon yhtä asiaa

Ajoin Mika Salon autolla seinään

Slush 2018 toi esiin ratkaisuja kestävään kehitykseen – Laboratoriolihaa luvataan kauppoihin 8 vuoden päästä

09.12.2018 - 13:29

Slush lunasti jälleen lupauksensa, kun Messukeskus täyttyi kahdeksi päiväksi kasvuyrityksistä, tutkijoista, sijoittajista, opiskelijoista ja median edustajista ympäri maailmaa.

Pimeää oli niin ulkona kuin sisälläkin, mutta Slushin tunnusmerkki, neonvalojen sykkivä tunnelma nostatti innostuksen jo ensi metreistä alkaen. Ilmapiiri oli energinen ja optimismia täynnä, vaikka esiin tuotiin vakaviakin globaaleja haasteita.

”Digijätit eivät saa estää reilua kilpailua”

EU:n kilpailukomissaaari Margrethe Vestager toi esiin huolenaiheet digijättien, kuten Facebookin, Applen, Googlen ja Amazonin ylisuuresta vaikutusvallasta. Vestagerin mukaan on aika lopettaa jako online- ja offline-elämän välillä, ja samat säännöt tulisi koskea molempia yhtä lailla.

Erityisen painokkaasti Vestager toi esiin sen, etteivät digijätit saa rajoittaa pienten yritysten kasvua väärinkäyttämällä haltuunsa saamaa dataa.

”Vaikutusvaltaiset menestyvät yritykset ovat sulkeneet ovia pienemmiltä yrityksiltä, eivätkä ole antaneet niiden kilpailla samalla tavoin kuin ovat itse päässeet kilpailemaan. Hinnan maksavat kaikki, etenkin kuluttajat.”

Esimerkiksi Googlen paikallisissa hauissa on hänen kertomansa mukaan ilmennyt ongelmia, sillä alueen yrityksillä on ollut niissä vaikea päästä esiin. Myös erilaisia hintavertailupalveluja tutkitaan, osa niistä on Vestagerin mukaan väärennettyjä.

”Jätit kamppailevat kuluttajien luottamuksen palauttamisessa. Nyt on alkanut myös suuntaus, jossa startupit kilpailevat rehellisellä datan käytöllä” , Vestager toi esiin.

Laboratoriossa tuotettu liha on monin tavoin järkevää

Mitä me oikein syömme tulevaisuudessa? Ilmastomuutos raunioittaa tuotannon monilla tuottavilla viljely- ja karjankasvatusalueilla, ja maailman väkiluku vain jatkaa kasvuaan. Jo viime kesä osoitti, miten ennätyshelteet kurittivat satoa ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Lihantuotanto on yksi eniten ilmastomuutosta kiihdyttävistä saastuttajista kehittyneissä maissa. Uusi vaihtoehto lihalle on esimerkiksi laboratorio-olosuhteissa kasvatettu liha, jonka mahdollisuuksista kertoi Meatable-yrityksen perustaja Daan Luining. Lihaa voidaan kasvattaa nyt yhdestä ainoasta solusta.

”Normaalisti 25 kiloa viljaa ja soijaa tuottaa yhden kilon lihaa. Kun lihaa voi tehdä yhdestä solusta, kulutusta voi vähentää huomattavasti, sillä lihaa on mahdollista kasvattaa vaikkapa keskellä kaupunkia paljon vähemmillä resursseilla”, Luining selvitti.

Lihan makua ja koostumusta voi myös muokata monenlaisiin tarpeisiin, vaikkapa proteiinipitoisempi, tietynlaista rasvaa sisältävä liha voisi tehdä hyvin kauppansa urheilijoille.

Eikä tässä vielä kaikki: laboratorion steriileissä oloissa kasvatettavaan lihaan ei tarvita käyttää antibiootteja, kuten karjakasvatukseen. Tuotantotapa voisi myös parantaa tuotantokarjan olosuhteita varsinkin kehitysmaissa, kun karjankasvattajat voisivat keskittyä laadukkaamman lihan tuotantoon nopean tuotantovauhdin sijaan.

Luining arvioi tuotteen tulevan kaupan hyllyille kahdeksan vuoden sisällä. Hän ei kuitenkaan usko, että laboratorioliha voi koskaan yksistään olla ratkaisu lihaproteiinin korvaamiseen maailman mittakaavassa, vaan osa ratkaisua erilaisten kasvis- ja hyönteisvalmisteiden rinnalla.

Käyttöikää led-loisteputkille ja rauhaa ruokatuotteilla konfliktialueille

Tapahtumassa oli mukana paljon myös pieniä yhden tai parin hengen kasvuyrityksiä. Intialaisella ReckonGreen-startupilla oli pieni yhden miehen edustus Slushissa. Yritys on palkittu muun muassa viime vuonna yhtenä lupaavimmista kymmenestä startupista Intiassa. ReckonGreen on kehittänyt led-valoratkaisun, joka pidentää led-loisteputkien käyttöikää 80 prosentilla vaihdettavan laiteohjaimen avulla. Samalla se vähentää loisteputkien jätemäärää huomattavasti ja kutistaa kuljetukseen ja kauppojen varastointiin tarvitsemaa tilaa.

”Led-loisteputkia heitetään roskiin ohjaimen vian takia, vaikka niissä on yleensä vielä 90 prosenttia käyttöikää jäljellä” , kertoi toimitusjohtaja Krishna Ravi.

Yksi sympaattisimmista tapaamistani startupeista oli kyproslainen Colive, jonka kehittämä verkkokauppa-alusta pyrkii tuomaan rauhaa ja tuloja sodan erottamille perheille ja ystäville. Yritys voitti Suomen Kyproksen lähetystön ja EU-komission järjestämän Startups4Peace-kilpailun.

”Pyrimme lievittämään jännitystä konfliktialueilla huippuluokan ruokatuotteiden avulla. Ensimmäinen tuotteemme Colive Oil on maailman harvinaisinta oliiviöljyä. Sen raaka-aine on peräisin perheiltä, jotka ovat joutuneet eroon toisistaan Kyproksen rajalinjan takia.”

Oliiviöljy pakataan samaan pulloon ja viljelijät saavat siitä normaalia enemmän tuloja itselleen. Perheet ja ystävät pääsevät myös tapaamaan taas toisiaan, perustaja Hasan Siber esitteli yritysideaansa. Coliven tuotteita voi tilata myös Suomeen.

Ilman innovointia jättikin tippuu nopeasti kelkasta

Slushin odotetuimpia esiintymisiä oli Amazonin teknologiajohtaja Werner Vogelsin ja Financial Timesin toimittaja John Thornhillin kohtaaminen Founder Stagella keskiviikkoiltapäivänä. Katsomo täyttyi ääriään myöten kuulijoista, onhan Amazon eittämättä yksi vaikutusvaltaisimmista suunnannäyttäjistä teknologia-alalla.

Vogels toi esiin, että äänestä on tulossa ensisijainen ohjauskeino kaikissa digilaitteissa. Luonnollinen keskustelu syrjäyttää näppäilyn. Pian kysymme jääkaapilta, mitä siellä on tänään tarjolla ja pyydämme kahvinkeitintä pistämään kahvin tippumaan tietyn lämpöisenä. Ääniohjaus auttaa myös isoa kuluttajajoukkoa, jotka eivät ole tottuneet digilaitteiden käyttöön. Esimerkiksi kehitysmaissa on paljon sellaisia, jotka eivät ole käyttäneet vielä älylaitteita.

Amazon on digijättiläinen, mutta myöskään sillä ei ole Vogelsin mukaan varaa löysätä kehittämisessä.

”Jos lopetamme innovoinnin, olemme ulkona bisneksestä 10–15 vuodessa. On helpompaa vain tehdä kokeiluja kuin suunnitella niitä kabineteissa. Pyrimme poistamaan kaikki instituutionaaliset esteet kokeiluiden tieltä.”

”Aivan uusia ratkaisuja on myös etsittävä jatkuvasti. Tietty epävarmuus kuuluu asiaan – mikäli odottaa, että kaikki tieto on saatavilla, on jo myöhäistä! Kokeile, mittaa ja opi. Jos kokeilu epäonnistuu, mutta siitä saa oppia, on tulos meille riittävän hyvä.”

Thornhillin kysymykseen, mikä on pahin virhe Vogelsin Amazon-uran aikana, hän vastasi näin:

”Se, ettemme aiemmin olleet riittävän nopeita kehittymään tai olemme jättäneet asioita tekemättä. Jos asiakkaat ovat kysyneet jotain meiltä viisi vuotta sitten, niihin pyyntöihin olisi pitänyt reagoida heti!”

Kuva: Anna Haikarainen

McLaren esitteli huippukevyen ajopuvun, joka painaa saman verran kuin miesten farkut – Uusi tekniikka ei tietenkään ole halpaa…

08.12.2018 - 21:44

Yksi Formula 1 -sarjan menestyneimmistä merkeistä kautta aikojen on McLaren, joka on viime vuosikymmenet kasvattanut merkitystään myös urheiluautojen valmistajana. Yhtiön filosofia on hyvin samanlainen kuin Lotuksen perustaneen Colin Chapmanin, painoa on säästettävä kaikkialta.

McLaren alkoi ensimmäisenä tiiminä käyttää hiilikuitumonokokkia Formula 1 -sarjassa aikanaan MP4/1 -autossaan. McLaren toi rakenteen myös ensimmäisenä liikenteeseen legendaarisessa F1-mallissaan. Eikä mikään ole muuttunut vuosien mittaan, vaan McLaren otti juuri käyttöön oman komposiittiosia valmistavan tehtaan.

Intohimo keventämiseen on viety nyt myös ajopukuihin. Uusi Sparco McLaren SP16+ -ajopuku on on samanlainen kuin F1-kuljettajien käyttämä. Se on kautta aikojen kevyin FIA:n hyväksymä ajopuku. Koolla 52 on painoa vain 590 grammaa, mikä on suunnilleen yhtä paljon kuin mitä miesten farkut painavat.

SparcoMcLaren SP16+ on kuitenkin täydellinen tulelta suojaava ajopuku, joten paino on ilmiömäisen alhainen. Siihen on päästy käyttämällä erittäin kapeita vetoketjuja, äärimmäisen ohutta ommelta ja muun muassa vähentämällä toppauksia.

Jokainen puku tehdään käsityönä tilauksen mukaan. Niinpä ajaja voi tilata ajopuvun, jonka värit sopivat hänen McLaren-rata-autoonsa. Kuten arvata saattaa, uusi tekniikka ja yksilöinti ei ole halpaa, vaan SP16+ -ajopuku maksaa noin kolmetuhatta euroa ennen erikoisyksilöintiä.

Kun tuohon lisätään McLaren Bell HP7 -kypärä, alusasu ja ajohansikkaat, nousee kokonaisuuden hinta yli kuudentuhannen euron. Mutta ainakaan McLarenin valmistamilla kilpa-autoilla ajaville tuo tuskin on ongelma.

Chevroletin uudessa Silverado HD:ssa on ehkä viime aikojen rumin keula

08.12.2018 - 19:37

Auton ulkonäkö on tietenkin seikka, johon toimittajan ei pitäisi liikaa puuttua. Jokainen voi itse päättää. mitä mieltä siitä on. Kauneus on katsojan silmissä, toteaa jo vanha suomalainen sanontakin.

Silti on pakko hämmästellä Chevroletin muotoiluosaston viimeaikaista toimintaa. Vuosimallin 2019 Chevrolet Camaroon tehty uudistus nimittäin joutui korjaukseen jo ennen myyntiin tuloaan.

Nyt on vuorossa vuosimallin 2020 Silverado HD, joka esitellään virallisesti helmikuussa 2019. Valmistajan mukaan se ottaa oitis itselleen kaikkien aikojen edistyksellisemmän Silverado HD:n tittelin. Ja kenties myös kaikkien aikojen rumimman? Ulkonäöstä vastaava muotoilija Brian Izard perustelee linjojen visuaalisesti vangitsevan auton voiman ja valmiudet.

Joka tapauksessa Silverado HD on lähes kokonaan erilainen kuin Silverado 1500 -pikkuveljensä, jonka kanssa sen ainoa yhteinen korin osa on katto. Kevyemmän mallin tapaan myös HD (Heavy Duty) saa pidemmän miehistöohjaamon, jossa on yli seitsemän senttiä lisää jalkatilaa takana. Tämän ansiosta istuma-asentoa on voitu muuttaa mukavammaksi.

Chevrolet ei kerro vielä kovin paljon Silverado HD:n tekniikasta, mutta lupaa siihen kaksi uutta moottoria. Uudessa bensiinimoottorissa on polttoaineen suorasuihkutus ja siinä on kuusivaihteinen automaatti. Duramax turbodiesel V8 on todellinen voimanpesä, jonka suurin 1 233 Nm vääntömomentti siirretään pyörille Allisonin uuden 10-vaihteisten vaihteiston kautta.

Muita parannuksia ovat merkittävästi kasvaneet kantavuudet ja vetopainot. Autossa on paljon varusteita, jotka on suunniteltu nimenomaan tämän luokan asiakaskuntaa varten. Täysin uuden Chevrolet Silverado HD:n myynti alkaa vuoden 2019 puolessa välissä.

Italialaispoliisit saavat yllättäen käyttöönsä ei Alfa Romeon eikä Lamborghinin vaan… Mitsubishi Eclipse Crossin

08.12.2018 - 18:29

Olisi luontevaa ajatella, että italialaiset poliisit ajaisivat Alfa Romeoilla ja Lamborghineillä ja vaatimattomammissa tapauksissa Fiateilla. Näinhän oltaisiin isänmaallisia ja tuettaisiin melkoisissa vaikeuksissa olevaa omaa autoteollisuutta.

Tällä kertaa Italian valtion poliisin (Arma dei Carabinieri) uusin ajoneuvo on kuitenkin Mitsubishi Eclipse Cross. Auto luovutettiin poliisivoimien komentajalle Roomassa, ja se pistettiin saman tien työkäyttöön. Pääasiassa uutta autoa käytetään elin- ja verikuljetuksiin.

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Mitsubishi on saanut toimittaa autoja Arma dei Carabinierille. Erikoisvarusteltuja, panssaroituja Shoguneita (Pajero) on ollut käytössä riskialueilla kuten Afganistanissa ja Irakissa. Lisäksi i-MiEV-sähköautot ovat auttanee lain valvomisessa italialaiskaupunkien keskustoissa.

Vaikuttaa siltä, että Eclipse Crossia ei ole teknisesti muutettu tai viritetty. Niinpä siinä on 1,5-litrainen 120 kilowattia kehittävä bensiiniturbo. Ulkonäköä kohentaa korin sinipunainen maalaus ja hälytysvalot.

Tässä tulee ”pelaajan ultrabook” – Uudistuneen Razer Blade Stealth 13:n akku saattaa jaksaa pitkään, mutta pyöriikö Crysis?

08.12.2018 - 14:28

Juuri uudistunut Razer Blade Stealth 13 on monella tapaa mietitty kokonaisuus.

Kannettava perustuu 13,3 tuuman näyttöön (sRGB 100%), jotta laitteen kokoluokka säilyy maltillisena. Paneeliksi saa valittua joko lompakolle paremmin sopivan 1080p- tai tyyriimmän 4k-paneelin.

Uutuus luottaa Intelin tuoreeseen Whiskey Lake -arkkitehtuuriin, joten Core i7 -neliydinsuoritin antaa sinänsä kelpo kyydit – etenkin kun sen seuraksi saa valittua myös erillisen GeForce MX 150 -näytönohjauksen.

Jäähdytysjärjestelmää kehutaan tehokkaaksi mutta hiljaiseksi, ja sitä ohjataan Synapse 3 -ohjelmiston avulla.

Razer Blade Stealth 13 onkin suhteellisen ohut kannettava, joten toimivalle lämmönhallinnalle lienee tarvetta.

Kokonaisuutta voi luonnehtia ultrabookin ja pelikannettavan yhdistelmälaitteeksi, joka on riittävä kaikilla osa-alueilla mutta ei missään erityisen loistava. Niinpä Razer Blade Stealth 13 ei ole suunniteltu kovaan pelaamiseen, vaan satunnaiseen ”pelailuun”, se iänikuinen Crysis mukaan luettuna.

Varustelussakaan ei ilmene isompia puutteita: näppäimistö on näyttävästi taustavalaistu, kosketuslevyllä piisaa pinta-alaa ja koneessa on uusimmat langattomat tietoliikennesovittimet (Intel Wireless-AC 9560+ Bluetooth 5.0) sekä kaikki tarvittavat liitännät.

Kannettava painaa kokoonpanon yksityiskohdista riippuen noin 1,3 kiloa, ja sen 53 wattitunnin akun keskimääräiseksi toiminta-ajaksi ilmoitetaan 13 tuntia (4K-näytöllä 8 tuntia).

lehdistötiedotteen mukaan uusi Razer Blade Stealth 13 maksaa Yhdysvalloissa 1 399 dollarista ylöspäin, ja se tulee myyntiin välittömästi.

TM mittasi: Hyundai Kona Electric tuskin jää kauppaan ainakaan toimintamatkansa vuoksi

08.12.2018 - 12:47

Koeajossamme on paraikaa Hyundai Kona Electric -sähköauto. Yksi mielenkiintoisimmista asioista 64 kWh akulla varustetussa autossa on sen toimintamatka. Sen pitäisi olla kunnossa. Lähdimme siis testaamaan.

Maantieajolenkillämme lämmityspyynti on 21 astetta, ulkolämpötila on 1 astetta, eco-ajotila on päällä, automaatti-ilmastointi ”driver only”-asetuksella ja regenerointi automaatilla. Autossa on myös eco+ -ohjelma, mutta se tarkoittaa, että koko ilmastointilaite kytkeytyy pois päältä ja nopeus rajoittuu 90 km/h:iin. Tämä ei ole testilenkkiimme sopiva asetus. Toki rajoitukset voi kumota manuaalisesti, mutta tilanne ei tällöin eroa eco-asetuksesta.

Keskinäyttöön voi valita eri sähkölaitteiden hetkellisen kulutuksen näytön. Autoa liikuttava moottori ottaa valtaosan sähköstä, muttei aina. Esimerkiksi kylmänä liikkeelle lähdettäessä sisälämmitys voi olla alkumatkasta hetkittäin suurimman energian haukkaava toiminto.

Mittauslenkille lähdetään ajosta tulon jälkeen noin tunnin verran latauksessa olleella autolla, joten lämmitystarve ei ole kovin suuri. Alkumatkasta lämmityksen osalta näytössä pyörii 2,5 kW tuntumassa olevia lukemia. Melko pian tämä lukema laskee noin 0,7 kW:n tienoille. Koko lenkin päätteeksi grafiikan mukaan ajomoottori kulutti 90 prosenttia energiasta, lämmitys 7 prosenttia ja elektroniikka 3 prosenttia.

Näytössä on myös ”Battery care”-kohta, joka tarkoittaa akuston lämmönhallintaa. Kuumalla säällä akustoa jäähdytetään ja kovalla pakkasella lämmitetään. Tästä aiheutuva energiakulutus näkyy viimeisessä sarakkeessa. Kulutuslenkkimme aikana lämmönhallintaa ei tarvittu.

Akkua on 58,7 kilometrin lenkkimme päätteeksi jäljellä 86 prosenttia, keskinopeus on 72 km/h. Kytkemme auton 50 kW pikalaturiin, ja mittaristo ilmoittaa akun olevan täynnä 1 tunnin 24 minuutin päästä. Tämä johtuu akkukennojen tasaamisesta, ja suunnilleen samassa ajassa akku täyttyy tyhjästä 80 prosenttiin.

Lataus kestää 1 tunnin ja 15 minuuttia, jonka aikana sähköä on virrannut 10,54 kWh. Tästä saadaan keskikulutukseksi 17,96 kWh/100 km. Matkan alkaessa auto ilmoitti toimintamatkaksi 426 km. Lenkin jälkeen toimintamatkaa oli jäljellä 382 km. Laskennallisesti kyseisellä kulutuksella täydellä akulla toimintamatka on 356 km.

Tämä on yhden päivän tulos, ja kuten tiedetään, sähköautoilussa kulutukseen vaikuttavat hyvin monet tekijät. Tulos on hyvä, ja yli 300 km toimintamatka on helppo saavuttaa. Toimintamatka tuskin on rajoittava tekijä tämän auton hankinnassa. Muista testiemme tuloksista ja autosta muutenkin voi lukea Tekniikan Maailman numerosta 2/2019, joka ilmestyy tammikuussa.

Honda seuraa muita japanilaismerkkejä – Dieseleiden myynnille tulee loppu Euroopassa

07.12.2018 - 20:29

Maaliskuussa 2017 Honda ilmoitti Geneven autonäyttelyssä sähköistävänsä mallistonsa nopeaan tahtiin. Silloin kerrottiin, että vuonna 2025 kaksi kolmasosaa Euroopassa myytävistä Hondista on sähköistettyjä. Konkreettiseksi nuo sanat muuttuivat uuden CR-V:n myötä, sillä dieselmoottoria siihen ei enää esitelty, vaan sen sijalla on hybridi.

Hondan Euroopan suurimman markkinan, Iso-Britannian toimitusjohtaja Dave Hodgetts on sanonut, että tulevien sukupolvenvaihdosten yhteydessä dieselmoottorisia versioita ei enää nähdä.

Euroopassa viimeiset mahdollisuudet hankkia dieselmoottorinen Honda ovat Civic ja HR-V. Suomessa vaihtoehtoja on vain yksi, sillä nykyistä Civiciä ei ole meille tuotu dieselinä. Keväällä 2019 HR-V-mallisarjaan tulee takaisin dieselmoottorinen vaihtoehto. HR-V siirtyy seuraavaan sukupolveen vuonna 2020 ja Civic vuotta myöhemmin, jolloin viimeinenkin diesel-Honda häviää Euroopan markkinoilta.

Onko tässä Volkswagen Transporterin seuraaja? Nyt pääsemme kurkistamaan sisälle

07.12.2018 - 19:34

Kerroimme jo aiemmin Volkswagenin I.D. Buzz Cargo -sähköautosta, joka esiteltiin syyskuussa Hannoverin autonäyttelyssä. Nyt pääsimme tutustumaan autoon ohjaamoa myöten, ja se vaikuttaa täysin valmiilta ottamaan paikan pakettiautomarkkinoilla.

Los Angelesin autonäyttelyssä Volkswagen oli teipannut I.D. Buzz Cargon huoltoautoksi tänä vuonna Pikes Peakin uuden ennätyksen ajaneelle I.D. R:lle. Pakettiauto ei ole pelkkä tutkielma, vaan se otetaan tuotantoon vuonna 2022.

Markkinoille on tulossa eri versioita, joiden toimintamatkat ovat näillä näkymin WLTP-mittaustavan mukaan 322 ja 547 kilometrin välillä akun energiasisällön mukaan. Ajatuksena on, että perusmallissa 48 kWh akku, joka riittää taajamakäyttöön. Pidempään jakeluajoon tulee saatavilla 111 kWh akku.

Taakse sijoitetun sähkömoottorin teho on 150 kilowattia, jonka voima välitetään takapyörille yksinopeuksisen vaihteiston kautta. Mikäli halutaan neliveto, kuten moni pakettiautokäyttäjä Suomessa, lisätään etuakselille toinen sähkömoottori. Auton huippunopeus on elektronisesti rajoitettu 160 km/h.

Kooltaan I.D. Buzz Cargo on samaa luokkaa Transporterin kanssa. Kori on 5,048 metriä pitkä, 1,976 metriä leveä ja 1,963 metriä korkea. Akseliväli on 3,3 metriä. Tavaratilan kokoa ei ole vielä ilmoitettu, mutta kantavuutta pakettiautolla on kahdeksansataa kiloa.

Viikon käytetty: Vuoden 1964 Ford Mustang – Kaikkien aikojen ensimmäinen kovakattoinen

07.12.2018 - 18:20

Viime kesänä Ford juhli kymmenennen miljoonannen Mustangin valmistamista. Merkin ihailijat voivat taistella tammikuussa Barrett-Jacksonin huutokaupassa Scottsdalesaa, Arizonassa siitä, kuka saa itselleen tämän todellisen harvinaisuuden.

Valmistusnumero on 00002, ja kuvien Mustang on ensimmäinen esisarjan kovakattoinen yksilö. Se tehtiin käsityönä Michiganin tehtaalla, ja auto on tiettävästi yksi kolmesta säilyneestä esituotanto-Mustangeista.

Auto on nyt entisöity alkuperäiseen kuntoonsa. Huutokauppatalon mukaan kaikkien tärkeiden osien numerot täsmäävät. Mustangista ei anneta paljoa tietoja, mutta siinä on 2,8-litrainen kuusisylinterinen moottori ja kolmevaihteinen käsivalintainen vaihteisto. Mistään hurjasta urheiluautosta ei ole kysymys, sillä moottori kehittää 78 kilowattia ja 212 Nm.

Auton historia huomioon ottaen suorituskyvyllä tuskin on väliä. Lisäksi auton mukana tulee valtavasti tietoa sen historiasta, aiemmista omistajista, valokuvia ja tärkeiden Mustangin historiaan vaikuttaneiden henkilöiden, kuten Lee Iacoccan, Hal Sperlichin ja Gale Haldermannin nimikirjoitukset.

Uuden omistajan kannalta on hienoa saada myös valokuvin ja videolla dokumentoituna auton entisöinnin vaiheet. Auton mukana seuraa myös kirje, missä Ford vahvistaa sen olevan kaikkien aikojen ensimmäinen Mustang Hardtop. Huutokaupattava yksilö on ollut useita kertoja myös televisiossa ja elokuvissa, ja sillä on osa kesällä 2019 elokuvateattereihin tulevassa Ford vastaan Ferrari -elokuvassa.

Vuosimallin 1964 Ford Mustang Hardtop myydään ilman vähimmäishintaa, eikä sille ole annettu hinta-arviota. Varmaa kuitenkin on, että autosta joutuu maksamaan paljon.

250 miljoonaa vuotta sitten tapahtunut massatuho vei merten eläimiltä hapen – Merien lämpeneminen sai hapen määrän vähenemään dramaattisesti, kertoo tutkimus

07.12.2018 - 17:12

Maapallon historian massiivisin eläimistön lajituho tapahtui noin 252 miljoonaa vuotta sitten. Tutkijat ovat nyt vahvistaneet, että sen tärkeimpänä syynä oli hapen väheneminen valtamerissä.

Ankarimmin lajituho kohteli lajistoa, joka oli elänyt lähellä napa-alueita. Kylmiin ja happekkaisiin ympäristöihin tottuneet eläinlajit eivät pystyneet sopeutumaan, vaan kuolivat.

Trooppisissa vesissä eläneet eläimet olivat joustavampia sopeutumaan vähähappisempiin oloihin ja saatoivat siirtyä vastaaviin oloihin muualle.

Tutkijoiden mukaan näillä havainnoilla on merkitystä, kun ennakoidaan nykyisen ilmastonmuutoksen vaikutuksia eläinlajeihin ja niiden elinympäristöihin.

Washingtonin yliopiston tutkijoiden artikkeli on ilmestynyt Science-lehdessä. Siitä on tiedotettu Eurek Alertin välityksellä.

Massiivisen joukkotuhon syistä on ollut monta teoriaa. Syyksi lajikuolemiin on arveltu merivesien korkeaa happamoitumista, metalli- ja sulfidimyrkytystä, täydellistä hapettomuutta tai yksinkertaisesti korkeampia lämpötiloja.

Uudessa tutkimuksessa on yhdistetty malleja valtameriolosuhteista ja eläinten aineenvaihdunnasta sekä laboratoriodataa ja paleomeritiedettä. Paleomeritiede tutkii muinaisina aikona vallinnutta merten maantiedettä ja geologiaa.

Nämä tietovarannot yhdistämällä tutkijat sanovat vahvistaneensa, että permikauden lopussa tapahtunut lajien massatuho merissä johtui maailman ilmaston lämpenemisestä. Sen seurauksena eläimet eivät voineet hengittää.

Kun lämpötila nousee ja merieläinten aineenvaihdunta kiihtyy, lämpenevät vedet eivät pysty sitomaan riittävästi happea.

Ennen kuin valtavat tulivuorenpurkaukset nykyisen Siperian alueella synnyttivät  valtavasti kasvihuonekaasuja, valtamerissä oli nykyisen kaltaiset lämpötilat ja happipitoisuudet.

Kun tutkijat muuttivat mallissa lämpötilaoletuksia niin, että ne vastasivat permikauden loppua, valtamerien happipitoisuudesta katosi noin 80 prosenttia. Tämä tapahtui, kun kasvihuonekaasujen vaikutuksesta merten pintalämpötilat nousivat noin 10 °C.

Ymmärtääkseen lämpötilanousun vaikutuksia merieläimistöön tutkijat tarkastelivat 61 nykyisen elävän merieliön herkkyyttä hapen ja lämpötilan muutoksille.

Äyriäisiä, kaloja, simpukoita, koralleja ja haita tutkittiin sen takia, että nykyisin elävien eläinten sietokyvyn arvellaan olevan samanlainen kuin eliöstöllä permikauden lopussa. Oletus johtuu siitä, että nykyiset eläimet ovat kehittyneet vastaavissa oloissa.

Tutkijoiden käyttämä mekanistinen malli on varmennettu vielä fossiiliaineistoilla. Tutkijoiden mukaan fossiilit vahvistavat, että lajit, jotka elivät kauimpana päiväntasaajasta, kärsivät kaikista eniten.

Tutkijoiden mukaan lämpenemisestä aiheutuvat riittämätön happi selittää yli puolet merieliöstön lajiston katoamisesta. Heidän mukaansa muut tekijät kuten happaneminen tai muutokset yhteyttävien organismien tuotantokyvysssä ovat todennäköisesti lisäselitys.

”Täysin hapettomien alueiden koko ei näytä olevan avaintekijä sukupuuttoon kuolemisessa. Luulemme usein, että täytyy vallita täysi hapettomuus, ennen kuin ympäristöstä tulee laajasti elinkelvoton. Mutta kun tarkastellaan lajien sietoa alhaisille happipitoisuuksille, havaitaan, että monet lajit saattavat hävitä merivesistä sellaisissa happipitoisuuksissa, jotka eivät ole lähelläkään täyttä hapettomuutta”, selvittää artikkelin toinen kirjoittaja Curtis Deutsch yliopiston tiedotteessa.

 

Kuvituksessa havainnollistetaan sitä, kuinka suurempi osuus merieläimistä säilyi trooppisissa vesissä verrattuna napa-alueisiin. Veden väri kuvaa lämpötilan muutosta (punainen on eniten lämmennyt alue, keltainen vähemmän). Meren pintaan on piirretty supermanner Pangea. Sen valtavista tulivuoren purkauksista nousee ilmaan lisää hiilidioksidia. Kuvassa musta viiva kuvaa tutkijoiden mallin mukaista tulkintaa, siniset pallot puolestaan fossiililöytöjen perusteella tehtyjä analyysejä. Pienillä lajikuvilla havainnollistetaan sitä, että noin 96 prosenttia merilajiesta kuoli.

Gekkot osaavat juosta veden päällä, ja tältä se näyttää videolla – Tutkijat saivat selville, miten gekkot pystyvät temppuunsa

07.12.2018 - 13:00

Thaimaan lomalta tutut seinissä ja katoissa väijyvät gekot ovat paljastuneet myös taitaviksi veden päällä juoksijoiksi.

Biofyysikot havaitsivat uudessa tutkimuksessa Kaakkois-Aasian metsissä, että gekot pystyvät kipittämään lammikoiden yli, kun ne pakenevat saalistajiaan. Tutkijat toivat gekkoja laboratorioon ja mittasivat gekkojen vauhdiksi vesialtaassa jopa metrin sekunnissa.

Alla video gekkosta juoksemassa luonnossa.

https://vanha.tekniikanmaailma.fi/wp-content/uploads/2018/12/187286_web.mp4

Ja alla video laboratoriossa juoksusta.

https://vanha.tekniikanmaailma.fi/wp-content/uploads/2018/12/187287_web.mp4

Gekkojen anatomiasta on nyt paljastunut neljä eri tekijää, joita ainutlaatuisesti yhdistelemällä eläin kiitää veden päällä. Tutkimuksen kohteena olivat Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa yleisesti rakennuksissa tavattavat litteähäntäiset gekot (Hemidactylus platyurus).

Monilla gekoilla on sormissaan mikroskooppiset tartuntakarvat, joten ne pystyvät kiipeämään esimerkiksi ikkunaa pitkin. Tutkitut yksilöt painoivat vain noin 6 grammaa, mikä on saman verran kuin paperiarkki.

Tutkimuksella on merkitystä esimerkiksi vedenpinnalla liikkuvien robottien suunnittelussa.

Tutkijoiden artikkeli on ilmestynyt lehdessä Current Biology. Siitä uutisoi Science Daily.

Veden pintajännitys on merkittävä tekijä veden pinnalla liikkumisessa. Kun tutkija lisäsi vesialtaaseen saippuaa tai muuta pintajännitystä poistavaa ainetta, gekkojen vauhti putosi puoleen.

Silti myös ilman pintajännityksen vaikutusta gekot pystyvät läiskimään raajojaan vedessä niin, että ne pääsevät eteenpäin.

Läiskintä saa aikaan ilmataskuja, jotka auttavat gekkoa pitämään ruumiinsa vedenpinnan yläpuolella. Liikehdintä muistuttaa paljolti sitä, miten ne liikkuvat maalla.

Aasiassa rakennuksissa asustelevat gekot osaavat myös uida.

Lisäksi gekot vaikuttivat tutkijoiden mukaan hyödyntävän pehmeää, vedenpitävää ihoaan, kun ne liukuvat vedenpinnalla. Samaa puoliliukuvuutta käyttävät hyväkseen myös piisamit.

Neljäs ”vesijuoksun” mahdollistava anatominen ominaisuus on häntä. Gekot käyttävät sitä samaan tapaan kuin alligaattorit. Kun gekko pyyhkii hännällään vettä, häntä toimii työntövoimana. Lisäksi häntä nostaa eläintä veden pinnasta ja vakiinnuttaa menoa.

Tutkijoiden mukaan näiden neljän eri keinon hyödyntäminen vedessä liikkumisessa on ainutlaatuisia.

Huhut pitivät paikkansa: Microsoft korvaa Edge-verkkoselaimensa tekniikan yleisellä Chromium-rungolla

07.12.2018 - 11:59

Microsoft Edge -verkkoselaimen Edge HTML -runko ja JavaScriptistä vastaava Chakra menevät vaihtoon, kuten jo alkuviikosta uumoiltiin.

Jatkossa Edge perustuu kilpailevista selaimista tuttuun Chromium-tekniikkaan, joka koostuu Googlen Blink-rungosta ja V8-pohjaisesta JavaScriptistä.

Huomionarvoista on se, että uusi selain pysyy vastaisuudessa mahdollisimman lähellä yleistä standardia. Käyttöliittymä piirteineen pyritään kuitenkin säilyttämään kuta kuinkin ennallaan.

Muutoksilla pyritään parantamaan Edgen yhteensopivuutta ja sitä kautta suosiota. Samalla selain päivittyy irrallaan käyttöjärjestelmästä, mikä tuo mukanaan tiettyjä etuja. On niin ikään mahdollista ja jopa todennäköistä, että sovellus tuodaan myös vanhemmille Windows-käyttöjärjestelmille ja macOS-ympäristöön.

Ensimmäinen testiversio uudesta Edge-verkkoselaimesta julkaistaan todennäköisesti joidenkin kuukausien kuluttua.

3 700 vuotta sitten meteori putosi lähelle Kuolluttamerta, ja se saattaa selittää Raamatussa kuvatun Sodoman tuhon tarinan, kertoo tutkimus

07.12.2018 - 10:59

Jotkut tutkijat ovat jo jonkin aikaa pitäneet mahdollisena, että muinainen Tall el-Hammanin kaupunki olisi voinut olla Raamatussa kuvattu Sodoman kaupunki. Nyt uutta vahvistusta on saatu sen tuholle äskettäin julkaistussa tutkimuksessa.

Sodoma ja Gomorra tuhoutuivat Raamatun tekstin mukaan niiden asukkaiden paheellisuuden takia, jonka rangaistuksena Jumala ”antoi sataa taivaasta tulta ja tulikiveä”. Näin kuvataan 1. Mooseksen kirjassa, joka sisältyy myös juutalaisten tooraan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan tuhon aiheuttajaksi olisi varmistumassa 3 700 vuotta sitten maahan syöksynyt meteori.

Arkeologit ovat kaivaneet Tall el-Hammanin kaupunkia 13 vuotta. Kaivauksista on löytynyt todisteita, että tuhon syynä olisi ollut meteori. Arkeologi Phillip Silvia Trinity Southwest Universitystä on esitellyt todisteita American Schools of Orient Researchin vuotuisessa tapahtumassa.

Aiheesta on uutisoinut muun muassa Universe Today -lehti sekä Science News.

Arkeologi Silva ja kollegansa Steven Collins ovat kirjoittaneet artikkelin, joka on jaossa Research Gate -verkkopalvelussa.

Nykyisessä Jordaniassa sijainnut Tall el-Hamman sijaitsi tasangolla, joka on leveydeltään 25 kilometriä. Siellä sijainnut kaupunki kukoisti tutkijoiden mukaan yli 2500 vuotta. Kaupunkia ympäröi muuri, joka oli jopa 30 metrin paksuinen ja 15 metriä korkea.

Tutkijoiden mukaan meteori on jättänyt jälkiä, joista se on tunnistettavissa tuhon aiheuttajaksi. Meteori aiheutti voimakkaan ja äärimmäisen kuuman paineaallon.

Todisteina tutkijat ovat löytäneet keramiikkasirun, jonka toinen puoli on sulanut lasiksi. Näin voi tapahtua vain äärimmäisessä kuumuudessa. Tutkijat analysoivat zirkonikiteitä lasikuplassa. Ne ovat tutkijoiden mukaan voineet syntyä vain yli 4 000 °C kuumuudessa.

Toisena todisteena tutkijoilla on 600 gramman painoinen ”sula kivi”. Siihen on yhdistynyt kolmea eri kivilajia. Tämä on jälleen tapahtuma, joka voi syntyä vain äärimmäisessä kuumuudessa. Sekin sisälsi zirkonikiteitä, jotka todennäköisesti ovat muutaman sekunnin ajan olleet 12 000 °C kuumuuden alaisena.

Kolmas todiste liittyy tutkijoiden mukaan alueeseen, joka on luonnollisilta vesijärjestelmiltään alueensa parasta maanviljelylle. Kuitenkin tuhon jälkeen alue säilyi asumattomana 700 vuotta.

Tutkijat ovat analysoineet maaperänäytteitä. Niistä saatujen tulosten mukaan suola- ja sulfaattipitoisuuden viittaavat siihen, että alueeseen rajoittuva Kuollutmeri olisi vyöryttänyt meteorin voimasta maahan suolakerroksen, joka tuhosi sen kasvualustana sadoiksi vuosiksi.

Herätys! Suomi on jäämässä puheohjauksen kehitysmaaksi – Pitääkö jo alkaa kerätä kolehtia?

07.12.2018 - 09:31

Puheentunnistus ja tekoäly mullistavat ihmisen ja koneen vuorovaikutuksen, julisti alkuviikosta Slushissa vieraillut Amazonin teknologiajohtaja Werner Vogels. Tämän mullistuksen on helppo uskoa tapahtuvan aivan lähiaikoina, sillä puheen käyttö tietoteknisten laitteiden ohjaamiseen lisääntyy kiihtyvällä vauhdilla. Erilaisia keskustelevia digiavustimia ja puheohjattavia kodinkoneita markkinoidaan koteihin täällä Pohjolassakin.

Muualla maailmassa käyttäjät pääsevät pääasiassa keskustelemaan koneiden kanssa äidinkielellään. Meille tarjotaan rupattelua usein vain englannin tai joissakin tapauksissa ruotsin kielellä. Vieraan kielen lausuminen tuottaa takuulla haasteita, ja keskusteluissa sanavarastokin on suomea suppeampi. Pienen kielialueen asukkaana olemme jäämässä puheen käytössä kehitysmaaksi, jollei asialle ryhdytä tekemään jotakin.

Vähäinen määrä puhujia ja muista kielistä erittäin poikkeava kielen rakenne ovat epäkiitollinen yhdistelmä. Kansainväliset it-jätit eivät halua panostaa mittavaan koodaustyöhön vain meitä muutamaa miljoonaa suomen kieltä puhuvaa varten.

Työ on varmaan pakko tehdä täällä porukalla tai sitten kerätä kolehdit ulkomaisille toimijoille. Tässä olisi heti tarjolla yleishyödyllinen ja luova työsarka vaikka uudelle koodauskoululle.

Puhe on luonnollisena ja käytännönläheisenä käyttöliittymänä sopiva esimerkiksi tietotekniikkaa vierastavien ihmisten pitämiseksi mukana digiyhteiskunnan kyydissä. Puhetta ymmärtävät ja pystyvät tuottamaan lähes kaikki iästä riippumatta – niin lapset kuin vanhukset. Keskustelussa älykkään tietokoneen kanssa ei tarvita tietotekniikan perustaitoja. Ei tarvitse osata käyttää hiirtä tai hallita komentoja.

Normaalia puhetta ymmärtävälle älylaitteelle voi vain puhua ja se vastaa – toivottavasti jatkossa useammin myös selkeällä suomen kielellä.

Lääkärit hämmästyivät: Nuori sydänpotilas yski veriysköksen, joka on kaunis kuin keuhkoputkistojen muodostama koralli

07.12.2018 - 09:15

Suhteellisen nuori sydäntautipotilas, iältään 36-vuotias mies on jäänyt nyt lääketieteen historiaan. Hänen noin 15-senttimetrinen veriysköksensä on lähes täydellinen valos hänen oikeasta keuhkoputkistoistaan.

Kuva tästä harvinaisesta ysköksestä on julkaistu marraskuun lopussa The New England Journal of Medicinen (NEJM) kuvasarjassa Clinical Medicine. Aiheesta uutisoi The Atlantic.

Potilas oli pitkään kärsinyt kroonisesta sydänsairaudesta. Kun potilas päätyi tehohoitoon, hänet kytkettiin laitteistoon, jolla autetaan verenkiertoa koko kehossa.

Erinäisten hoitotoimenpiteiden jälkeen seuraavalla viikolla potilas yski voimakkaasti. Sen seurauksena hän tuotti ysköksen, joka vastaa lähes täydellisesti potilaan oikean keuhkoputkiston muotoja.

University of California, San Fransicon lääkäri Georg M. Wiesenthaler arvioi Atlanticin haastattelussa, että verenkiertoa auttavan pumpun käyttö edellyttää verenohentajien eli antikoagulanttien käyttöä. Ne hidastavat veren hyytymiseen johtavia kemiallisia reaktioita. Tämä kuitenkin lisää hallitsemattomien sisäisten verenvuotojen riskiä.

Wiesenthaler arvioi, että tässä tapauksessa sydämen kautta kulkenut veri, joka on varastoitunut tuoreeseen happeen verenkiertojärjestelmässä, on muodostanut ”lätäkön” keuhkoputkistoon. Sen jälkeen veri on hyytynyt.

Harvinainen ysköksen yhtenäisenä säilynyt muoto saattaa Wiesenthalerin mukaan johtua korkeasta fibrinogeenipitoisuudesta. Fibrinogeeni on veriplasmassa oleva liukoinen valkuaisaine, joka on tärkeässä roolissa veren hyytymisessä.

36-vuotias sydäntautipotilas yski harvoin tavatun ysköksen, joka on kuin täydellinen kuva hänen oikeasta keuhkoputkistostaan. Siniset nuolet viittaavat keuhkojen ylimpään lohkoon, valkeat keskilohkoon ja mustat alimpaan lohkoon. Ihmisen keuhkoissa on oikealla puolella kolme lohkoa, vasemmalla kaksi. @NEJM

Kansainvälisellä avaruusasemalla kuvatulla upealla videolla näkyy, miten Sojuz-avaruusalus nousee Maata kiertävälle radalle

07.12.2018 - 08:29

Venäläinen miehitetty Sojuz-avaruusalus laukaistiin maanantaina Kazakstanista kohti Kansainvälistä avaruusasemaa ISS:ää. Laukaisu oli onnistunut, ja alus pääsi turvallisesti Maan kiertoradalle.

Torstaina Kansainvälisellä avaruusasemalla oleva astronautti Alexander Gerst julkisti videon, jolla näkyy, miltä Sojuzin laukaisu näytti ISS:ltä käsin.

Video koostuu tasaisin väliajoin otetuista peräkkäisistä valokuvista, jotka on otettu ISS:n Cupola-observatoriosta 3. joulukuuta.

Euroopan avaruusjärjestö ESA taustoittaa videota kertomalla, että Sojuz laukaistiin ilmakehään sen jälkeen kun ISS lensi sen yli. Tämä mahdollisti kuvasarjan ottamisen. Raketti jättää jälkeensä pakokaasuvanan noustessaan Maan ilmakehän eri kerrosten läpi.

”En voi vieläkään käsittää, että tämän yksinäisen valkoisen savuvanan päässä matkustaa ihmisiä mustaan avaruuteen”, Gerst sanailee Facebookissa.

Sojuz pääsi kiertoradalle yhdeksän minuuttia laukaisun jälkeen ja telakoitui ISS:lle kuusi tuntia myöhemmin. Sitä ennen Sojuz ehti kiertää Maan neljä kertaa.

Sojuzin miehistön on tarkoitus viettää kuusi ja puoli kuukautta Kansainvälisellä avaruusasemalla.

Kyseessä on ensimmäinen miehitetty avaruuslento sitten lokakuun, jolloin Sojuz-avaruusaluksen laukaisu epäonnistui.

Sivut